RVS SPUITEN: KUN JE ROESTVRIJ STAAL MOOI SPUITEN?

RVS, of roestvrij staal, is een veelzijdig en mooi materiaal. Je ziet het in uiteenlopende toepassingen, van pinautomaten tot prullenbakken. Ook in het interieur wordt rvs veel gebruikt, onder meer voor kranen, deurklinken, tafel- en stoelpoten, lampen, trapleuningen en decoratie. De kans is groot dat jij ook een of meerdere items van rvs in huis hebt.

Roestvrij staal, of roestvast staal zoals het officieel heet, heeft dan ook een belangrijk voordeel: het kan bijna niet roesten. Dat maakt het heel duurzaam en ideaal voor gebruik buitenshuis of in regelmatig contact met vocht. Daarnaast vinden veel mensen het ook mooi.

Verf is dus niet nodig om je rvs spullen te beschermen, zelfs niet als het buiten staat. Maar wat nou als je je tafelpoten liever zwart wil hebben? Of als je die ene lamp eigenlijk een kleurtje wil geven? Dan ben je vast benieuwd of je RVS kunt spuiten. En het goede nieuws: dat kan.

rvs spuiten

RVS spuiten: 2 componenten of op waterbasis?

Als je vaker hebt geschilderd of gespoten, dan heb je waarschijnlijk wel een voorkeur voor verf op 2 componenten- of waterbasis. De één zweert bij 2 componenten voor een strak resultaat, terwijl de ander uitsluitend verf op waterbasis wil gebruiken. Maar wat je eigen voorkeur ook is, voor het overspuiten van rvs kun je het beste kiezen voor verf op 2 componenten basis.

Dat zit zo: rvs producten zijn ontzettend duurzaam, goed bestand tegen krassen, eenvoudig schoon te maken en heel glad. 2 componenten verf wordt harder en gladder dan verf op waterbasis, en benadert daarmee beter de originele eigenschappen van het materiaal.

Let bij de aanschaf ook op dat je verf kiest die geschikt is voor metalen oppervlakken.

RVS spuiten: begin met schuren en een primer

Als je gaat verven is het advies eigenlijk altijd om het object licht op te schuren en een primer aan te brengen voor het mooiste resultaat. Maar misschien sla jij die stappen wel eens over, omdat je het resultaat met direct verven ook al prima vindt.

Bij rvs kun je dat echter beter niet doen. Omdat roestvrij staal zo glad is kan de verf er nauwelijks aan hechten. Licht opschuren en een geschikte primer zijn dus noodzakelijk voor een blijvend mooie verflaag.

Gebruik een schuurpapier met korrel 240-320 en schuur het object gelijkmatig op. Je maakt hiermee eigenlijk kleine krassen in het metaal, zodat je een ruw oppervlak creëert waar de verf goed op blijft zitten. Maak het daarna schoon met een ontvetter voor een nog betere hechting.

Breng de primer in een gelijkmatige laag aan. Laat het helemaal opdrogen, daarna is het tijd voor de volgende stap.

De verf aanbrengen op rvs

Nu is het tijd voor het echte spuitwerk. Spuit de verf egaal vanaf ongeveer 20-30 centimeter afstand, en houd de spuitbus in beweging zodat je nergens druppelvorming krijgt. Je krijgt een professioneel uitziend resultaat door meerdere dunne verflagen aan te brengen. Laat de verf steeds drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Dit kost extra tijd, maar zorgt voor een beschermende en mooie, diepe verflaag.

RVS spuiten veel werk? Wij doen het graag voor je

Misschien denk je nu: ‘laat maar zitten, dat spuiten is wel een gedoe.’

Waarom laat je het dan niet doen door een professional? Bij Spuiterij Geraerts kunnen we je rvs objecten, groot of klein, professioneel spuiten in elke gewenste kleur en afwerking. Onze specialisten hebben allemaal al jaren ervaring met uiteenlopende producten, van keukenkasten tot industriële verwarmingsbuizen. Grote opdrachten zijn voor ons geen probleem – we beschikken over meerdere spuitcabines waarin we grote volumes snel kunnen spuiten.

Dus heb je één of meerdere rvs objecten die je graag wil laten spuiten? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

rvs laten spuiten

RVS Spuiten
Offerte aanvragen

 
Beschrijf zo uitvoerig mogelijk waar u een offerte voor wilt aanvragen.