METAAL SPUITEN: HOE DOE JE DAT?

Je bent benieuwd of je metaal kunt spuiten – bijvoorbeeld omdat je een roestige tafel wil opknappen, de kinderfiets wil omtoveren van blauw naar geel, of het hekwerk een fris kleurtje wil geven. Wij leggen je graag uit hoe je dit kunt doen.

Spuiterij Geraerts is specialist in het spuiten van interieurs, meubels en (industriële) onderdelen voor uiteenlopende toepassingen. We spuiten onder meer verwarmingsbuizen, keukens, deuren en meubelstukken van groot tot klein in allerlei materialen. Daaronder ook metaal.

Je kunt metaal namelijk uitstekend spuiten. Wij spuiten alle veelvoorkomende metaalsoorten ijzer, koper, aluminium, chroom, goud, zilver, lood en tin. En ook thuis kun je dit doen. Hieronder delen we onze beste tips voor een strak resultaat. En wil je echt verzekerd zijn van professionele kwaliteit? Dan kun je het met een gerust hart aan ons uitbesteden.

metaal spuiten
metalen frame spuiten

Metaal laten spuiten door Spuiterij Geraerts

Je kunt ieder metalen meubelstuk of interieur-onderdeel bij ons brengen voor een heuse make-over. Onze specialisten beoordelen de structuur en samenstelling van het metaal, en passen de behandelmethode en verfsoort hier op aan. Zo garanderen we een egale dekking en perfecte hechting.

Bij het spuiten van metaal doorlopen we een aantal stappen. Als eerste reinigen we het onderdeel en, indien nodig, schuren we het glad. Oneffenheden en beschadigingen herstellen we. Daarna spuiten we het materiaal in met een primer, zodat de verf straks optimaal hecht. En als de verf erop zit, in meerdere lagen, werken we dit af met een laklaag voor kras- en kleurvastheid.

Zelf metaal spuiten of verven

Je kunt metaal ook zelf spuiten. Dit kan met een spuitbus, een roller of een verfkwast. In onze ervaring geeft spuiten het mooiste resultaat. Je kunt dit gewoon thuis doen, in een goed geventileerde ruimte of in de tuin.

Ga je metaal spuiten? Dan doe je dat als volgt.

  1. Maak het oppervlakte goed schoon. Zit er roest op? Gebruik dan een schuurpapiertje of staalborstel om dit te verwijderen. Is de bestaande verflaag flink afgebladderd, verwijder dan ook alle losse verfresten. Maak het daarna stof- en vetvrij. Doe je dit niet, dan kan de verf niet goed hechten.
  2. Werk je direct op het metaal? Dan is het belangrijk om een primer aan te brengen. Zeker op aluminium, zink of koper. Werk je over een bestaande verflaag heen, dan is een grondverf niet nodig: licht opschuren is voldoende.
  3. Plak alles af wat je niet geverfd wil hebben, en bescherm de ondergrond met bijvoorbeeld een vuilniszak of oude kranten. Draag zelf oude kleren en handschoenen, en een beschermende bril en masker.
  4. Breng de (grond)verf gelijkmatig aan. Houd de spuitbus op 15-20 centimeter afstand en spuit in een rustige beweging heen en weer over het oppervlakte. Zorg voor een dunne, egale laag – dat geeft het mooiste resultaat.
  5. Laat de verf minstens 1 uur drogen en breng daarna een tweede laag aan. Werk eventuele oneffenheden weg met een zachte doek (op natte verf) of een schuurpapiertje (op droge verf).
metalen voorwerpen spuiten

Kun je RVS ook spuiten?

RVS, of roestvrij staal, wordt meestal gebruikt zonder verdere afwerking. Het is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof die niet snel gaat roesten en daardoor in principe geen verdere behandeling nodig heeft. Maar wat als je het tóch een kleurtje wil geven?

Dan hebben we goed nieuws: dit is mogelijk. Je kunt grotendeels het stappenplan van hierboven volgen, alleen de voorbereiding is iets anders. Omdat RVS zo glad is kan verf niet goed hechten. Daarom moet je vooraf het materiaal opruwen, met bijvoorbeeld een schuurpapiertje. Daarnaast adviseren we bij RVS altijd te kiezen voor spuiten, want met een roller of kwast krijg je een zichtbare structuur in de verf. Wil je het extra mooi afwerking? Wrijf de droge verf dan na met een speciale wax.

Liever het spuiten van metaal door ons laten doen? Neem gerust contact met ons op of vraag een offerte aan via onderstaand formulier.

tafel spuiten met vermetel

Metaal Spuiten
Offerte aanvragen

 
Beschrijf zo uitvoerig mogelijk waar u een offerte voor wilt aanvragen.