Dak koelen? Tips om een plat dak te koelen

We genieten volop van het warme zomerweer. Maar heb je een plat dak en wil je je dak koelen? Dan warmt je huis binnen waarschijnlijk snel op. In plaats van dat je binnen even kunt afkoelen, voelt het benauwd en plakkerig. Bah, daar zit je niet op te wachten.

Gelukkig zijn er oplossingen om je huis te koelen, ook als je een plat dak hebt. Wij delen onze beste tips. Maar eerst een antwoord op de vraag:

Witte dakcoating
dak geverfd met witte dakcoating

Waarom wordt een plat dak snel warm?

Platte daken geven je huis een strakke, moderne uitstraling. Geen wonder dat er steeds meer huizen met een plat dak gebouwd worden. Maar zo’n plat dak heeft wel een nadeel: bij warm weer loopt de temperatuur snel op. Dit heeft een paar oorzaken.

Doordat het dak plat is valt de zon er de hele dag op. Bij een schuin dak zijn er ook plekken met schaduw, wat helpt het dak te verkoelen.

Schuine daken bieden ook meer ruimte voor isolatie. Bij platte daken wordt soms gekozen voor minder isolatie. Dit levert binnen maximale ruimte op, maar betekent ook dat hitte van het dak gemakkelijk doordringt in de binnenruimtes.

Als laatste wordt een plat dak vaak bedekt met zwarte dakbedekking, meestal bitumen. Zwart houdt de meeste hitte vast. Hierdoor wordt het dak snel heet.

Hoe warm wordt een plat dak?

Ben je benieuwd hoe warm een plat dak kan worden? Als we de temperatuur meten op een zwart dak, op een warme zomerdag, loopt deze op tot maar liefst 70 graden Celcius!

Geen wonder dat je niet lekker slaapt.

Gelukkig zijn er oplossingen om die temperatuur omlaag te krijgen.

1. Koel je huis met goede zonwering

Zonwering helpt om de woning koel te houden. Veel zonlicht, en daarmee warmte, komt naar binnen via de ramen. Zeker bij moderne huizen, die vaak veel en grote ramen hebben. Een goed zonnescherm en zonwerende luiken voor de ramen hebben een verkoelende werking. Heb je die niet? De gordijnen of jaloezieën dicht houden helpt ook een beetje.

2. Schaf een airco aan

Wil je je huis écht koel houden? Dan is airconditioning een mogelijkheid. Dit is een eenmalige hoge investering, maar in ruil daarvoor heb je jarenlang een koele woning. Het nadeel is wel, naast de hoge kosten, dat de airco duidelijk zichtbaar is, zowel buiten aan de gevel als binnen in elke kamer.

3. Isoleren van je huis en het dak

Isolatie voor de warmte? Jazeker! Goede isolatie houdt zowel kou als warmte effectief buiten. Platte daken zijn niet altijd optimaal geïsoleerd. Het kan zeker lonen dit te laten bekijken door een specialist, die het dak beter kan isoleren.

4. Spuit je platte dak nat

Heb je een laag dak waar je goed bij kunt komen? Spuit het dan nat. Doe dit ‘s avonds zodat het water niet direct verdampt. Het koude water heeft een verkoelend effect. Overdag lost dit het probleem niet op, maar je kunt er wel beter van slapen.

5. Leg een groen dak aan

Planten vormen een perfecte vorm van natuurlijke isolatie. Ze houden zowel hitte als kou tegen. Een groen dak werkt dus verkoelend in de zomer, en beschermt tegen kou in de winter. En het is ook nog eens milieuvriendelijk. De aanleg van een groen dak doe je niet zomaar even. Maar zoek je een duurzame oplossing voor je warme platte dak? Dan is dit zeker een overweging waard.

6. Witte dakcoating

Alle tips hierboven zijn prima oplossingen om je huis te verkoelen. Maar zoek je de oplossing die de meeste verkoeling brengt? En ook nog eens budgetvriendelijk is?

Kies dan voor witte dakcoating. Het aanbrengen van witte dakcoating is heel eenvoudig. Het is snel te verwerken, geschikt voor bitumen en PVC dakbedekking, en verlengt de bescherming en levensduur van je dak aanzienlijk.

En het belangrijkste: het verlaagt de temperatuur van je dak met wel 30 graden! Waar de temperatuur op een zwart dak kan oplopen tot 70 graden Celsius, zal dit bij een wit dak niet boven de 40 graden uitkomen. Voor de binnentemperatuur betekent dit een daling van maar liefst 10 graden. Het verschil tussen een benauwd en warm huis, of een heerlijke temperatuur.

Je dak koelen? Wij kiezen voor witte dakcoating

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je platte dak te koelen. Deze zijn allemaal effectief. Toch is onze favoriet de witte dakcoating. Het werkt snel en efficiënt en levert de maximale temperatuurdaling op. Bovendien beschermt dakcoating tegen vocht en vuil, waardoor de levensduur van je dak aanzienlijk wordt verlengd. En het is ook nog eens een zeer prijsvriendelijke oplossing.

Witte dakcoating aanbrengen kun je zelf doen. Natuurlijk kun je het ook overlaten aan de specialist. Je bestelt je witte coating gewoon bij ons in de webshop. Voor een scherpe prijs en van hoge kwaliteit.

Heb jij een plat dak? En wil je dat dak koelen? Bestel dan direct je witte dakcoating en geniet de komende zomer volop van heerlijk zomerweer én een koele woning.

Contact
Opnemen

 
Beschrijf zo uitvoerig mogelijk waar u een offerte voor wilt aanvragen.