ALUMINIUM SPUITEN? ZO DOE JE DAT!

Aluminium wordt gebruikt voor allerlei producten: fietsen en kozijnen, televisiemeubels en thermosflessen – en nog veel meer grote en kleine meubels, decoratie-items en interieuronderdelen. Het is dan ook een handig materiaal, want het roest nauwelijks, is lichtgewicht en de producten zijn te koop in allerlei leuke kleuren.

Maar wat als je bent uitgekeken op de kleur van je aluminium kozijnen, fiets, brievenbus of meubelstuk? Kun je het aluminium dan zelf verven? Wij vertellen je precies hoe dit zit want er zijn verschillende soorten aluminium.

aluminium spuiten

Geanodiseerd en gemoffeld aluminium: wat is het verschil?

Aluminium kent verschillende afwerkingen: geanodiseerd en gemoffeld. Het is belangrijk om te bekijken welke van toepassing is, voordat je aan de slag gaat. Ze vereisen namelijk ieder een andere behandeling.

Geanodiseerd aluminium

Geanodiseerd aluminium is onder stroom gezet, waardoor er een beschermende oxidelaag vormt. Hierdoor is het aluminium niet elektrostatisch en trekt het geen vuil of stof aan. Dat is handig voor gebruik op plekken waar je niet eenvoudig bij kunt, zoals de kozijnen. Deze zijn dan ook vaak gemaakt van geanodiseerd aluminium. Je herkent het aan de zilverachtige kleur. Het anodiseren heeft echter ook een nadeel: niet alleen stof en vuil hechten lastig aan het materiaal, maar verf ook. Je kunt dit dus niet zomaar overschilderen. 

Gemoffeld aluminium

Gemoffeld aluminium is eenvoudiger om mee aan de slag te gaan. Bij deze afwerking is de verf in de fabriek aangebracht en als het ware meegebakken in het aluminium. Het kan dus niet afbladderen of loslaten. Gemoffeld aluminium kan wel vies worden, maar is ook eenvoudig te reinigen. Met de juiste voorbereiding kun je hier gemakkelijk overheen verven.

Heb je een aluminium meubelstuk, interieurelement of ander voorwerp dat je graag wil verven? Dan leggen we je graag uit hoe je dit het beste aanpakt.

Gemoffeld aluminium spuiten

Gemoffeld aluminium laat zich eenvoudig overschilderen. Dit klusje is dan ook prima te doen als doe-het-zelver. Je kunt een kwast of roller gebruiken, dit is handig voor grote objecten. Bij kleine voorwerpen is een spuitbus ideaal. Goed ontvetten is ook zeer belangrijk. Zo pak je het aan:

  1. Verwijder vuil en stof. Ontvet daarna het oppervlakte grondig met een ontvetter.
  2. Verwijder eventuele roest en schuur het aluminium licht op met fijn schuurpapier.
  3. Breng een laag hechtprimer voor aluminium aan. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf, waardoor je een egaler resultaat krijgt wat lang mooi blijft. Voor een nóg betere hechting kun je de primer heel licht opschuren na het drogen.
  4. Breng vervolgens een egale laag grondverf aan. Dit verstevigt de verflaag en vormt een goede basis voor het aflakken. Laat de grondverf drogen, en schuur deze daarna eventueel licht op.
  5. Nu kun je gaan verven. Gebruik hiervoor hetzelfde type verf als de grondverf, watergedragen of acrylaat. Je kunt kiezen tussen zijdeglans of hoogglans. Dit is vooral persoonlijke voorkeur, maar hoogglans is iets geschikter voor buiten omdat het een hardere verflaag vormt. Breng de verf in een gelijkmatige dunne laag aan en de verf hecht zich dan het beste.
  6. Kijk op de verpakking na hoeveel tijd de verf overschilderbaar is. Breng een tweede verflaag aan om een egale dekking en mooi glanzend resultaat te krijgen. Laat het nu volledig opdrogen.
aluminium frame spuiten
metalen frame spuiten

Geanodiseerd aluminium verven

Zoals je hebt gelezen is het verven van gemoffeld aluminium niet erg ingewikkeld. Dit is anders bij geanodiseerd aluminium. Vanwege de harde oxidelaag kan verf niet goed hechten op dit materiaal. Is het dan helemaal onmogelijk je aluminium kozijnen een ander kleurtje te geven? Nee, dat niet.

Geanodiseerd aluminium heeft dus een harde, gladde buitenlaag. Wil je dat verf hierop hecht, zul je het flink moeten opruwen. Neem hier de tijd voor, want als je een plekje overslaat of onvoldoende opschuurt krijg je geen egaal verfresultaat. Na het opschuren is het mogelijk het aluminium te verven met een epoxy primer. Zie je dit klusje zelf niet zitten? Dan kun je het natuurlijk ook uitbesteden aan een specialist.

Let op: als je buiten schildert, hou dan de weersvoorspelling goed in de gaten. Het opgeruwde aluminium is kwetsbaar, dus wacht met verven tot het een weekje droog blijft. Werk bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden: bij kouder of warmer weer zal de verf niet goed drogen

Spuiterij Geraerts: voor professioneel spuitwerk

Spuiterij Geraerts is specialist in het overspuiten van onder meer verwarmingsbuizen, keukens, kozijnen, deuren, meubels en allerlei andere producten en interieurelementen. We kunnen vrijwel ieder materiaal spuiten, waaronder ook aluminium. De ideale oplossing voor als u uw aluminium in een andere kleur wil, maar het aluminium schilderen zelf niet ziet zitten.

Onze vakspecialisten werken zorgvuldig en milieubewust. In onze spuiterij kiezen we voor hoogwaardige verfproducten en technieken, waarmee we een prachtig duurzaam resultaat kunnen realiseren. Interesse? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag hieronder een offerte aan.

Aluminium Spuiten
Offerte aanvragen

 
Beschrijf zo uitvoerig mogelijk waar u een offerte voor wilt aanvragen.